My LiveStatus.

07 August 2009

KMB Under Attack!!

Salam muhibah buat semua...
Dukacita dilaporkan,
Kolej MARA Banting telah diserang 
dengan penularan sejenis virus yang dilabelkan sebagai
PANDEMIK 
oleh
World Health Organization (WHO?)
yang namanya tidak asing lagi.
iaitu..H1N1..[tanda seru]
atau lebih mesra dengan nama selesema khinzir
(tak suka sebut ****)
*****
Segalanya bermula pada..
31 Julai 2009
disuatu petang yang hening dan nyaman...
membuatkan aku terlena dibuai mimpi..
"sedapnye tidur..haha..malas r nk pg H1N1 nye talk ptg ni.."
kataku pada Fariz..yang bersiap nak dgr talk tu..
tapi dia dengan semangatnya memujukku dan azwan
"jom r dgr skali talk tu..mane tau ade smthng yg seronok.." katanya..
tapi apekan daya...diri ini rindukan belaian manja katil.
lalu aku tersungkur rebah dan tetidur...
*****
tak lama kemudian,kira-kira 3 jam selepas itu...
dia pulang membawa khabar...
"weyh,bangun2! aku ade mende best nk gtau nih!" kata beliau..
"sok takde JPAM..."...
"eh,knape? aku bru nak kawad puas2 sok.." tempelakku kepada pernyataanya...
tetapi dia menambah lagi..
kolej sedang dalam pemerhatian kementerian kesihatan
berikutan penularan H1N1 yang semakin ketara
dan simptom demam yang semakin ganas di kolej
jadi pelajar dibenarkan pulang
asalnya sehingga hari SELASA
kerana waktu itu belum ada kes positif H1N1 lagi
"Fariz,asal smpi Selasa je?" tanyaku padanya...
"Sebab tempoh tu r klinik nk diagnose mne2 student yg jd suspek H1N1..
klu ade kes positif Isnin depan,dapat r cuti sampai Ahad depan.."ujarnya..
laa..kenapa tak sahkan sekarang je klu ade positif...
ke memang takde positif langsung kat sini?
klu camtu,alhamdulillah syukur...
dapat jugak aku balik...
(padahal aku memang dah booking balik dgn warden pon...)
*****
tak lama kemudian
perkarangan asrama blok C jadi hingar bingar
apahal???
terdengar suara berkata...
"woi..blah oi,jom ramai2 balik...
KMB KENA TUTUP.."
 yeke? tanyaku pada Fazmi (bukan nama sebenar)
"ye kot,ntah r..aku pon bru bangun ni...mana aku tau.."
laa..tido jugak mamat ni..sekali r kita,haha...
tapi yang penting sekarang...situasi mencapai klimaks
tiada tanda-tanda peleraian plot cerita
aku mengambil keputusan untuk pulang juga malam ini
tapi..
sedang aku berkemas
datang lagi khabar..(tak tau r baik ke buruk)
KMB DISAHKAN ADA KES POSITIF H1N1
KOLEJ AKAN DITUTUP SEHINGGA 9 OGOS 2009
"yahoo!" terdengar sorakan bertempik...
eh,kan orang tu tgh sakit...ade pulak yang suka sebab balik..
aku kesian jugak kat sape yang positif tu
terpaksa berkorban demi nak bagi warga KMB cuti..
jadi...terpaksalah..
aku meninggalkan Dewan Parlimen M09T dan asramaku ni...
bercutilah kita mingggu ni...
dan akhirnya,aku pun pulang buat kali pertama
sejak aku bergelar 
IB STUDENT
*********THE END*********

4 comments:

Adibah Mohamad said...

ngeh2 sengal2
dah nak balik kmb semula la.. hopefully budak yg positif tuh dah sihat sikit...

Firdaus MN said...

Insya'allah....dmam ni (H1N1) take a week je..virus tu takleh tahan lama..:)

F a r i z z a i d I said...

ceh, ayat tak tahan
lepas nih ak x nak kejot kaw dah
penat ak kejut aritu. haha

Firdaus MN said...

haha..weyh,kjot r...takkn marah kot..:)
aku blakon je aritu...:))

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...