My LiveStatus.

04 December 2009

Examination Week N Planning For Sem Break

Assalamualaikum...
Hye all readers! Huu~
letih rasanye diri ni pas penat bertungkus lumus dekat seminggu lebih..
tu pon perjuangan tak abes lagi..still banyak lagi nak kne fight..
[i mean,exam paper ea? haha..]
arini aku baru je abes test exam subjek kgemaran aku...biology..
(why do i love this subject? coz aku paham...kalau tak phm jd takbest..)
n semalam baru je abes kertas kimia...
n aku masih keluar dari dewan exam dengan muka tenang..
bercampur dengan senyuman yang memaparkan kebahagiaan..
yang bersifat sementara..
sebab buat sementara ni..aku buleh "berehat" dari mngadap buku yang tebal-tebal...
yang penuh dengan mende yang nak kena hapal..
malam tadi je, aku mengadap buku biologi sampai aku btol2 dizzy..
(sungguh, tak tipu!)
maybe that thing indicates that i've reached my limiting point of knowldege concentration in my brain..
tapi aku dok tahan gak, aku try untuk gagahkan diri ni...layan gak even kepala dah penat..
tapi semangat masih ade..(chewah!!)
padahal dalam hati sibuk bertasbih...(bila la nak abis baca ni 10x)
dan bila aku renung ke luar bilik sejenak..
aku nampak kwn-kawan aku..
aku terfikir sejenak...
mereka membawa pelbagai ragam..
ada yang tergaru sambil membaca buku..
ada yang penuh dengan konsentrasi..
ada yang kuak lentang..(tidur)
dan ada yang bermain..main ape? aku pun tak tau nk sebut diorg main ape..
tapi aku yakin, diorg semua genius...
dan aku rasa diri aku terlalu banyak kelemahan..
dan aku perlu sentiasa mencari ruang untuk perbaiki diri aku..
kalau mereka berehat, aku perlu belajar dulu...then baru rehat..
sebab diorg berehat coz da penat belajar...[aku secara optimistik:]
dan aku selalu pegang ayat ni..
biar aku tak selalu leka..nak berehat setiap masa..
alang-alang aku nak berehat, biar aku belajar dulu..
at least,org kata rehat aku ada isi dalam dada..
buka kosong semacam je...
so..aku terus berusaha lagi..
biar aku yang sekadar biasa je ni, tak gempak mane pon..
dapat berdiri sama tinggi..dok same rendah dengan diorg satu ari nanti...(before IB ended r)
Well..berbalik kepada exam tadi..
minggu depan aku ade lima je subjek yang tinggal..
n yang penting, aku ley pergi jauh...wat yang terbaik je..
N aku sedang menantikan saat nak abes exam je ni..
coz bila exam abes je...kitor semua terus dibenarkan balik..
and bila sampai rumah..bermakna cuti semester aku da bermula!
haha..for this semester break..aku dah setkan beberapa aktiviti..
untuk isi masa lapang cuti aku..
and bila ku tenung balik..
nampak gaya memang cuti aku takde masa lapang..
dari 11-15 disember, aku kena wat Hospital Attachment kt
Hospital Sultanah Bahiyah, Alor Setar...
[thanx tu anep coz ajak!]
and alang-alang dah naik utara, maybe aku akan pergi Padang Besargak...
coz nak cari jersi kat sana..depa kata baguih naa kat sana..
jersi original dapat dlm RM 50 je...memang aku nak beli r..
n then, pas abes kat Hospital Suktanah Bahiyah..
aku kena pergi National Heart Centre lak..
wat Hospital Attachment kat sana...
tp tak sure berapa ari lagi...maybe lima kot..
n then, pergi Zoo Negara lak, wat external C.A.S kat sana..
n last sekali, baru aku pergi Pushing Boundaries Program...
tu pon awal bulan Januari..konfem lepak penat nye,..
tapi aku kena wat sume ni coz nak C.A.S hour..haha..

Well,tu je kot..actly saja nak menulis..
coz nak lepaskan penat study,haha..
k,out n salam!



28 November 2009

Beraya di Perantauan...

Salam buat kalian yang beraya di kampung halaman masing-masing..
Dari kami yang terpaksa berjauhan dengan keluarga...
Dan beraya di Malaysian Hall, IB World School taun ni...
(credit to farizzaidi)
Dan buat keluarga yang merindui kami...
Esok kami upload salam perantauan kami...
Patutnye dah upload tadi...tapi tukang rakam video tu...
dah naik flight balik Kedah,Malaysia...
Dan tinggallah kami di Malaysia Hall ni...

Well, mungkin kali ni pengalaman aku agak berbeza dari tahun-tahun lepas...
Why? Becoz kali ni aku dah mula belajar untuk menyesuaikan diri untuk
belajar beraya di tempat orang..
actually dari tahun lepas lagi aku dah beraya kat perantauan..
tahun lepas aku sambut raya haji kat Putrajaya, sebab aku
kena sit for Japanese International Proficiency Language Test..
So, kalau ade orang tanya either aku sedih ke tak...
Rasenye tak..sebab taun lepas aku tak sedih..
sebaliknye, aku rasa gembira sebab belajar untuk berdikari...
(Buat mama, abang dah adapt ngan suasana ni, nnt kat UK da tak sedih lagi!)

Dan episod raya kami di IB World School ni bermula pada malam before raya tu lagi..
Kami beramai-ramai takbir bersama-sama,
Walaupun yang takbir tu tak ramai, kira-kira 15 student malaysia je,
Tapi kemeriahan tu tetap terasa,
dan kegembiraan tetap terpancar dari wajah mereka..
dan sesetengah tu ade yang gagal menyeka air mata dari berlinangan..
Saya? Tabah dengan apa yang saya hadapi...
Tetap melaungkan takbir yang suci..
Walaupun berada jauh dari perantuan..
video
Dan setelah satu jam bertakbir, kami bersama-sama menjamah sesuatu
yang amat sukar kami temui di bumi IB World School ni..
But what is it? Lemang+rendang...
sesuatu yang amt menyentuh hati kami..(thanx ustaz sulor coz belanja!)
sebab walaupun kami beribu-ribu meter jauh dari kampung halaman
namun juadah tradisi masih kami temui...
Uhuhu~ cdeynye! n malam tu..
after sejam bertakbir..kami terus sambung bukak buku..
coz kami tanak lupa ape visi kami ke IB World School ni...
(padahal pas tu tdo je...blaja hape..)

Bersambung la pula ke pagi tu pula...
Selepas lewat bangkit dari lena kami..
(da habis takbir raya baru aku bangun,haha...)
Kami terus bersiap, dan aku mengejut roomate ku..
yang nampaknye senasib ngan aku...
(Lambat bangun coz malam td wat math smpi pokl 3..:)
Dan aku mengenakan jubahku pada pagi tu
biar nampak mcm aku meraikan raya tu..
Kami terus berkumpul di Musolla di Malaysian Hall,
Dan kami mengerjakan solat Aidiladha di perantauan bersama-sama..
Dan mendengar khutbah dar Alfadhil Ustaz Sulor...
Bersama dengan sahabat-sahabat yang tersayang..
Aku melihat seorang rakanku..
Menyeka air matanya tatkala takbir dilaungkan lagi selepas solat..
Sedih gamaknye...kata hati kecilku...
namun, nak buat macam mana..:)



Selepas selesai mengerjakan solat, kami bersama-sama berkumpul di Kafeteria Malaysian Hall..
menjamu juadah tradisi raya yang ditaja Konsulat Besar Malaysia di UK..
Dan aku sekali lagi terpaku...
"Wau...tak sangka jumpa ketupat,rendang, kuah kacang n mcm2 kat cni!)
Memang..aku gembira sangat dapat makan makanan mcm ni..
Lagi-lagi bila berjauhan dengan keluarga..
walaupun aku bersama, bergelak tawa bersama rakan-rakanku disini..
namun riangnya berbeza kalau bersama keluarga...
Ake merindui mereka...sesuatu yang pasti..
apa agaknya yang mereka lakukan disana?
Semoga Allah merahmati kalian..

dan bila perut dah kenyang, kami bersama-sama
berkumpul dihadapan Pintu Gerbang IB World School,UK..
untuk kami sampaikan salam perantauan kami...
dan kami cuba publishkan nnt, sebab video tu still blm sempat upload..
dan setelah kami bergambar bersama-sama Konsulat Besar Malaysia disana,
kami bergambar lagi sampai penat,riangnya tak terkata...


Dan kira-kira pukul 10, kami kembali ke kediaman kami masing-masing..
dan kembalilah hidup kami seperti biasa...
buat kerja balik lah nampanye...
Dan petang tu, selepas solat Jumaat,
Warga IB World School dan warga bandar UK lain
turun untuk sembelih 4 ekor lembu disini...
(Gambar tak upload lagi..)
N tak semua budak tengok acara ni..
sebab ade yang geli tengok sembelih-sembelih
n ade gak yang takut tengok darah..

Dan selepas tu...berakhir lah sudah sambutan raya kami..
agak gembira sebenarnya...
cuma kalu balik malaysia lagi best  r...hahah..
k, till we meet again! Assalamualaikum...

26 November 2009

Pengorbanan Di Hari Raya Korban

Bismillahirrahmannirrahim.....~

Assalamualaikum to all readers,hi n lme sgt rasenye da tak online
n update blog ni..
knape ye agak2? haa...byk r gak sebabnye, antaranye..
internet connection kat cni da makin lemah n most probably coz
ramai sgt download movie..
n padahnye? kne r kat orang-orang macam saya ni..
yang kalau nk online just mngharap kat wireless connection kolej je...
besides,skrg ni da msuk musim nak exam,
so,mmg susah sangat nk carik masa ntok online...
jgn kate nk update blog, nk bukak inbox kat email pun payah...
kalau r aku ade broadband...
tapi..kalau r aku ade broadband...
nnt aku rajin sangat online...
facebook r, blognye lagi...
da tak belajar pulak...
so....nseb bek aku tak ade broadband...
dpt r aku urus masa dgn lebih baik..:)



Well, actually waktu ni smorg da balik umah masing2..
coz musin raya haji da nk dtg sok,...
so bduyun-duyun la warga KMB balik rumah masing-masing...
tak kira dekat ke jauh...
KL mahupun Sarawak...balik tetap balik...
namun..disebalik keriangan yang berdetik riang dihati mereka,
ade segelintir memilih untuk terus berjuang di perantauan,
menghadap buku dan nota yang bertimbun,
demi menggapai gred yang diidamkan dalam exam semester 1 ni..
bagi kami..exam sem ni sgt penting..
sebabnya...placement akan ditentukan melalui exam nih...
n aku berharap sangat dpt gred yg cemerlang...
that's why aku tergolong dalam golongan yang tak balik beraya...
sbb aku takut,klu aku balik raya nnt..
da takde masa nk study...
kat kampung pon environment bkn suitable nk wat study...
famili plak sume balik Johor nk beraya...
so..aku pon redha...beraya r aku di Banting tahun ini...:(
tapi..even ade member-member yang tgk aku macam sedih tak blek beraya..
tapi aku tetap ok je...
bagi aku,raya haji je...takde ape yang best sgt..
pagi tu ade solat hari raya haji...then plus khutbah jap...
tgk lembu kne sembelih..(sok KMB sembelih 4 ekor!)
then da takde ape...so rase mcm meaningless klu balik...
klu nak jumpa parent, td dah jumpa...
so...agak epy r aku sebenarnya coz tak balik..
trasa bebas nak blaja...
boleh urus masa sendiri...
boleh tido sesuka hati...
boleh blaja sesuka ati...
boleh berjalan sesuka ati...
ape lagi?
banyak sebenarnya hikmah aku tak balik beraya ni...
bagi sesetengah orang, mereka melihat aku kepiluan beraya dirantauan..
bagi aku?
ianya satu peluang keemasan yang tak patut aku sia-siakan...
aku dapat belajar..
aku dapat kebebasan...
aku dapat belajar erti berdikari..
aku dapat belajar cmne nak manage time wisely..
aku dapat kebebasan dalam kehidupan aku sendiri..n bjaya..
n prepare n rasa camne beraya tanpa famili bila dah kat United Kingdom nnt...Insya'allah..

So..itu je luahan hati pada hari ni...
so..SELAMAT HARI RAYA AIDILADHA.
dan selamat study! :)

17 October 2009

Hikmah Semua Ini Terjadi...

[Dipetik dari iluvislam.com; diterbitkan disini bagi tujuan dakwah lillahi ta'ala]



Pernah seketika dulu saya rasa saya tak berguna..
Masa dalam kelas kawan-kawan semua tak suka..
Saya nak 'join', kawan kata saya menyibuk..
Ada pula yang kate saya kuat emo..
Sikit-sikit nak marah..
Padahal sebenarnye saya nak tegur mereka buat bising masa belajar..

Lepas tu saya cuba buat lawak
kononnya nak tarik perhatian orang lain
saya paling gembira bila ada orang gelak bila dengar lawak saya
terutamanya pelajar-pelajar perempuan..
Budak-budak lelaki semua kata saya 'mat capub'(cari publisiti)..
tapi saya tak kesah..
asalkan ada yang terhibur..



Tapi saya tetap merasakan kekosongan..
Memang lumrah manusia..
Seoarang lelaki akan tertarik kepada wanita
Macam itulah yang saya rasa..
Saya tengok kawan-kawan dah ada yang 'couple'..
Di dorm sms awek sampai pagi..
ada yang call awek sampai satu malam boleh habis 10 ringgit..

Saya mula berfikir..
"Adakah aku perlu BERCINTA?"
Dengan menggunakan akal seorang pelajar tingkatan 4 itu..
saya pun mula menanam tekad untuk ber'couple'..
Dan masa itulah saya kenal awak..
saya rase saya dah jumpa orang yang paling penting dalam hidup saya..

Mula-mula awak jual mahal..
Tapi saya tak kisah..nak beli gak..
akhirnya, dipendekkan cerita..
saya pun mulalah BERCINTA..

Masa bercinta,memang saya sangat-sangat bersemangat
Apa orang kata..'ALL OUT'lah..
haha..
Saya selalu call awak,awak pun selalu call saya..
'gayut' malam-malam..kadang-kadang saya pun habis RM10 satu malam..
Tetapi segala PENGORBANAN yg dilakukan masa ber'couple' tu..
Tidak terasa pun kehilangannya..

Mase bercinta memang indah..
Semuanya indah..
Sikit-sikit gurau-gurau
Sikit-sikit gelak-gelak
kalau merajuk men pujuk2..
kalau 'birthday' kita sambut sama-sama..

Untuk diri ini,terasa amat bahagia..
Sebab masa itulah terasa diri ini dihargai..
Saya pernah terikir..
Biarlah kawan-kawan saya tu pandang saya semacam,
kata saya macam-macam..
Asalkan awak memahami saya..

Satu hari saya dengar ceramah..
Alhamdulillah..
Dalam ceramah tu saya sedar,saya banyak buat dosa
dan saya kena brubah..
Hidup saya mesti selari dengan Islam..
Saya kena jadi baik..
Sebab memang itu fitrah manusia..menginginakan kebaikan..
semua orang nak masuk syurga kan?

Sejak dari saat itu saya mula rapatkan diri dengan masjid..
Rapatkan diri dengan Al-Quran..
Selalu solat jemaah awal waktu..
Selalu dengar tazkirah..

Saya beli terjemahan Quran, sebab nak tadabbur Quran
Saya beli dua, satu untuk saya, satu untuk awak,
Saya taknak jadi baik seorang diri..
jadi saya ajak awak sekali..
Saya ajak awak baca Al-Quran..
saya kejut awk bangun subuh..(calling)
saya ajak awak saling beri tazkirah..


Mula-mula awak terkejut dengan perubahan saya..
Awak ingat saya dah nak jadi alim, nak brenti couple.
Saya kata,kita bukan buat benda yang salah..
bercinta kerana Allah..
Kita couple tak macam orang lain..
Orang lain couple 'jiwang-jiwang' je..
ade yang siap wat mksiat lg..
pegang-pegang tangan dan macam-macam lagi..
Tapi kita couple baik-baik..
Jaga batas-batas syara'..
Tak guna ayat jiwang-jiwang
janji taknak jumpa, takut berlaku maksiat..
cuma sms dan call je..

Dan awk terima perubahan saya itu..
Saya pun banyak nasihat awak..
Awk pun terima..
Walaupun kadang-kadang awak merajuk sebab teguran saya tu
Tapi saya faham, perubahan memerlukan masa..
Dan akhirnya saya rasa..
Hubungan kita semakin diredahai..
Saya salu doa supaya kita akan kekal sampai ke gerbang perkahwinan..


Dalam proses perubahan saya,
Saya mula menyedari bahawa berdakwah itu wajib..
Kita kena menyampaikan kepada orang tentang kebenaran.
Kalau kita tidak berdakwah..
kita akan dipertanggungjawabkan oleh Allah di akhirat kelak.
sesuai dgn firmanNya dlm surah Al-A'raf,
surah ke 7,ayat ke 164:

Dan (ingatlah) ketika suatu umat di
antara mereka berkata: "Mengapa kamu
menasihati kaum yang Allah akan
membinasakan mereka atau mengazab mereka
dengan azab yang amat keras?
" Mereka
menjawab: "Agar kami mempunyai alasan
(pelepas tanggung jawab) kepada Tuhanmu,
dan supaya mereka bertakwa".


Lepas tu saya mulalah beri tazkirah pada kawan-kawan dan adik-adik
Tegur mereka apa sahaja yang silap..
Saya tak boleh tahan bila tengok orang buat salah/dose..
Saya mesti nak tegur.
Selemah2 iman tegur dengan hati, oleh sebab saya nak jadi orang kuat iman..
Ape lagi..tegur je la depan-depan..huhu~~

Lepas tu, satu masa..
saya terbaca pasal couple..

"COUPLE HARAM"

Saya tak percaya..
tapi bila baca detail-detail yang dia bagi..
macam betul pulak..
huhu~~
tapi biasala..
kalau kita suka satu benda tu..
kita tetap akan cari alasan untuk 'membenarkan' pendapat kita..

Saya pun buat tak tahu pasal benda tu..
dan teruskan saja hubungan kita..
kita tak buat maksiat..
Kita jalan-jalan pegang tangan..
tak jiwang-jiwang..
Cuma saling ambil berat..
Tanya khabar..
Borak-borak..
Siap bagi tzkirah lagi..
Apa yang haramnya dengan benda ni?
Tak kisahlah..

Masa terus berlalu...


Masa ni dah nak dekat Trial SPM..
lagi tiga minggu sebelum trial..
dalam masa tu, saya memang rajin study dengan kawan..
buat study group
Pada masa yang sama, bagi tazkirah..

Ada yang terima..
ada juga yang buat tak tahu
Kadang-kadang bila tegur..
saya kena marah pula..
macam-macamlah alasannya
ada kata saya tegur tak berhikmah..
ada yang kata saya menunjuk-nunjuk je..
Tapi tak kisah..
saya ada tempat mengadu..
huhu~~


Suatu masa..
ketika sedang mentadabbur Al-Quran seorang diri..
saya terjumpa ayat ini..

Mengapa kamu suruh orang lain
(mengerjakan) kebajikan, sedang kamu
melupakan diri (kewajiban) mu sendiri,
padahal kamu membaca Al Kitab (Taurat)
?
Maka tidakkah kamu berfikir?

(Al-Baqarah, ayat 44)

Saya pun terfikir..

"Selama ini aku asyik tegur orang je.
Tapi aku sendiri masih banyak kekurangan,
Cepat marah, suka buang masa,
ade gak dosa-dosa yang masih dilakukan..
Macam mana ya?"

Lepas tu terjumpa pula ayat ini..

Dan janganlah kamu campur adukkan yang
hak dengan yang batil
dan janganlah kamu
sembunyikan yang hak itu, sedang kamu
mengetahui.

(Al-Baqarah ayat 42)

Tiba-tiba saya terfikir satu keritikan kawan..

"Alah kau tu..cakap je berapi..gaya alim,tapi couple gak..sama aje kau
dengan kami..tegur orang konon.."

Berfikir sejenak..
Sebenarnye ber'couple' ni boleh ke tidak?
Adakah selama ini saya hanya menganggap ia boleh?
Habis tu, kenapa saya rasa malu bila mak dan ayah
tahu saya selalu berhubung dengan perempuan?
Dan terkadang saya rasa serba salah?

Macam-macam yang saya fikir..

Dipendekkan cerita lagi sekali..
saya ke Pulau Pinang untuk mengikuti satu seminar dkwh..
Saya harap dengan seminar ni kefahaman saya mengenai dakwah akan lebih mantap..

Dalam perjalanan ke seminar tu..
saya masih sms lagi dengan awak dalam bas..
sempat lagi pesan-pesan supaya jangan lupa baca Al-Quran hari ini, solat awal waktu..
Dalam fikiran saya..
"Ni kira dakwah juga..saling ingat-mengingati.."



******



Majlis malam itu berakhir dengan sesi ta'aruf,
pukul 10 semua orang dah bebas untuk aktiviti sendiri
Lagipun kami semua penat..
takkan nak panjang-panjangkan program sampai tengah malam..
pihak penganjur pun faham..

Tiba-tiba saya tergerak hati untuk bertanya dengan fasilitator yang ada di situ..
Saya rasa inilah masa terbaik untuk tanya pendapat dia tentang couple.
Tapi saya tragak-agak..
"Kalaulah betul couple tu salah..habis tu,nak
buat macam mana? Aku kena clash ke?
Alah,buat apa fikir macam tu..tanya je la. Kalau
tak buat salah, apa nak ditakutkan?"

Lalu saya menghampiri 'Brother' fasilitator tu..
Masa tu dia tengah membelek-belek terjemahan Al-Qurannya seorang diri.

"Assalamualaikum, bang, saya nak tanya sikit
boleh?"

"Em,boleh..duduklah. Nta nak tanya apa?"

"Er..macam ni,sebelum saya terlibat dengan dakwah ni, saya ada kenal seorang
kawan ni, perempuan la. Tapi bukanla setakat kawan biasa..rapat gak la. Bukan rapat biasa,tapi rapatla.."

"Bercinta ke?"

Saya malu nak cakap yang saya couple. Nanti apa pula brother tu kate..mesti dia marah nnt. Saya pun angguk. Lepas tu saya tanya..

"Sebenarnya..couple ni boleh ke tak bang?"

"Akhi, memang fitrah manusia, lelaki akan tertarik kepada perempuan, begitu juga perempuan akan tertarik kepada lelaki. Tapi dalam Islam, perasaan itu perlu dikawal dan ada batasnya. Pergaulan perlu dijaga. Allah firman dalam surah Al-Isra', surah ke 17, dalam ayat yg ke 32:
Dan janganlah kamu mendekati zina; sesungguhnya zina itu adalah suatu perbuatan yang keji dan suatu jalan yang buruk."

"Tapi bang,saya tak nampak pun yang kami ni menghampiri zina. Niat kami baik. Saya dah cuba sedaya upaya mengawal perhubungan kami. Sms pun takdelah jiwang-jiwang, selalu bagi tazkirah lagi. Kami selang-selang bagi, hari ni saya, esok dia."

Saya tak mahu mengalah.

"Memang betul niat nta baik. Tapi ingat, niat tak pernah menghalalkan cara. Yang batil tetap sahaja batil, yang haq tetap haq. Cuba tengok ayat ni."
Sambil brother tu bukak Al-Quran dia, dan tunjuk pada saya ayat ini:
Dan (juga) kaum Ad dan Tsamud, dan sungguh telah nyata bagi kamu (kehancuran mereka) dari (puing-puing) tempat tinggal mereka. Dan setan menjadikan mereka memandang baik
perbuatan-perbuatan mereka, lalu ia menghalangi mereka dari jalan (Allah), sedangkan mereka adalah orang-orang yang berpandangan tajam.

(Surah Al-Anakabut,Surah 29, ayat 38)

"Akhi, kalau nta paham ayat ni, sebenarnya apa yang berlaku pada nta ialah, setan telah buat nta pandang indah benda buruk yang nta lakukan. Walaupun nta berpandangan tajam, maksudnya nta berilmu tinggi. Memang pada mulanya niat nta baik, tapi ingat, syaitan itu sangat licik. Dia akan sedaya upaya buat nta terjerumus ke dalam kemaksiatan. Lagipun, takkanlah sepanjang masa nta sms dengan dia, nta ingat Allah. Mesti ada masanya nta hanya melayan perasaan dengan dia, kan?"

Betul juga katanya. Lepas tu saya kata, "Tapi bang, saya dah janji dengan dia taknak jumpa lg. Sebab saya tahu kalau berjumpa nanti banyak bahayanya. Dan dia pun setuju. Kami sama-sama menjaga diri. Takkanlah ia boleh membawa kepada zina juga bang?"

"Em, betul, nta dah janji taknak jumpa dengan dia lagi. Nta dah dapat

elakkan zina mata, zina tangan, zina kaki. kalau nta janji taknak call die pula, nta dapat elak zina telinga dan zina lidah. Tapi akh..masih ada zina yang tetap nta tak dapat elak apabila bercouple.."

"Zina hati?" Saya menduga.

"Betul, zina hati. Semua inilah yang Rasulullah jelaskan dalam hadithnya tentang bagaimana menghampiri zina tu. Nta boleh 'check' dalam Riyadahus Solihin, bawah bab larangan melihat wanita. Rasulullah bersabda, mata boleh berzina dgn melihat, lidah boleh berzina dengan bercakap, tangan boleh berzina dengan berpegangan. Kaki boleh berzina dengan berjalan ke arah tempat maksiat. Hati pula boleh berzina dgn merindui, mengingati dan membayangi si dia. Hakikatnye, macam mana pun nta buat, nta tetap tak dapat lari daripada zina hati."

Saya terdiam..kelu. Tak tahu apa nak dikata. Semua yang brother tu kata tiada yang salahnya. Kemudian dia sambung..

"Ana dulu pun couple gak. Lagi lama daripada nta. Sejak sekolah sampai dah masuk U, dekat nak gred. Tapi bila ana sedar apa yang ana buat ni salah, ana trus tinggalkan. Ana siap dah fikir, dialah bakal isteri ana, yang akan jadi ibu kepada anak-anak ana. Kalau nak diikutkan lagi besar masalah ana daripada nta."

"Saya risau la bang. Nanti apa kawan-kawan dia kata. Dulu saya selalu minta tolong mereka untuk rapat dengan dia. Mesti nanti mereka semua tak puas hati dengan saya. Dan dia sendiri pula, saya takut apa-apa akan jadi pada dia kalau dia tak dapat terima keputusan ni. Sebab kami dah rapat sgt."

Masa tu saya dah mula sebak. Malu betul. Menangis depan brother tu cerita pasal benda ni. Nasib baik tak ada org lain masa tu. Brother tu jwb..

"Kalau kawan-kawan dia tak puas hati pun, mereka boleh buat apa? Paling teruk pun, mereka akan mengata di belakang nta. Nta tak kurang sikit pun. Lagipun, dalam berdakwah ni, kita nak cari redha Allah, biarlah orang nak kata apa-apa sekali pun, yang penting redha Allah. Kalau Allah tak redha, semuanya dah tak bermakna lagi."

Saya trdiam lagi.

"Pasal die pula, cube nta fikir dari sudut positif, mungkin dia akan terima keputusan nta scara matang. Mungkin dia juga akan buat keputusan untuk tidak lagi bercouple. Ana yakin, die takkan buat apa-apa perkara bodoh. Kalau die buat sekalipun, itu bukan tagguungjawab nta, apa yang nta nak buat tu betul, meninggalkan maksiat. Semua orang akan tanggung balasan atas perbuatannya sndiri."

Saya dah tak dapat tahan lagi. Masa itu saya menangis, saya dah sdar yang saya kena berhenti couple. Dah jelas sekarang, couple tu haram.

"Jadi apa saya nak buat bang?"

"Ana dulu, hantar satu sms je kat dia. Ana terangkan pada dia hubungan yang dibina itu salah. Minta maaf, kita berakhir di sini. Tolong jangan cari saya lagi. Lepas itu ana terus tukar nombor. Ana tak hubungi dia langsung lepas tu."

"Maksudnya, saya tak boleh hubungi dia lagi ke? Tapi bang, saya ade juga kawan perempuan lain, boleh pula saya hubungi mereka?"

"Dengan dia ni lain. Nta dah pernah ada 'sejarah' dengan dia. Tapi, kalau nanti ditaqdirkan nta satu universiti dengan dia, satu kuliah, lepas tu kena pula buat group discussion, masa tu nta hanya layan dia hanya sebagai group discussion partner."

Tiba-tiba saya terfikir..

"Dia ni nak suruh aku clash malam ni gak ke? Sekarang gak? Takkanlah awal sangat?"

Saya cakap..

"Saya rasa saya belum ade kekuatan la bang. Boleh tak saya tunggu sampai saya ada kekuatan, baru saya tiggalkan benda ni?"

Saya ingat nak lari la. Lalu dia jawab..

"Akh, nta kena ingat. Kekuatan itu tidak boleh ditunggu, tapi ia perlu dibina. Allah tidak akan mengubah keadaan sesuatu kaum sehingga kaum itu mengubah keadaannya sendiri. Nta boleh rujuk surah Ar-Ra'du,surah ke-13,ayat 11. Lagipun, nta nak tuggu sampai bila baru nak tinggalkan couple ni..abang-abang fasilitator ni pun ramai yang pernah couple, bila masuk dakwah, mereka tiggalkan."

Alamak...tak boleh lari lagilah nampaknye..saya rasa macam brother ni paksa saya clash masa tu juga.

"Semuanya dah jelas rasanya..Nampaknya saya kena tiggalkanla benda ni gak ye. Macam tak larat rasanya nak tekan button handphone ni. Rasa tak sanggup."

"Kalau tak sanggup mari ana tolong tekankan."

"Eh, tak apalah bang. Biar saya taip sendiri."

Teragak-agak saya nak taip masa tu. Tapi saya gagahkn juga diri..

"Semuanya dah jelas..buat apa aku tangguh-tangguh lagi. Takut nanti hidayah ni Allah tarik, susah pula nak tinggalkan. Kan aku selalu doa supaya dijauhkan dari maksiat..jadi rasanya, inilah masanya.."


Lalu perlahan-lahan saya taip sms tu..

"Assalamualaikum..Sebenarnya selama ini hubungan kita salah di sisi Islam. Saya ingat dengan mengubah cara pergaulan kita, ia dah dibolehkan, tapi sebenarnya ia tetap berdosa. Saya harap awak akan istiqamah meneruskan perubahan yang awak dah buat, kerana Allah. Saya minta maaf atas segala yang dah berlaku. Kalau ada jodoh insya-Allah, akan bertemu juga. Assalamualaikum.."

Berat betul nak hantar sms tu kat awk. Saya masih tak mampu nak ucap selamat tiggal. Sebab tu dalam sms tu saya hanya akhirkan dengan ucapan salam. Lepas beberapa ketika..saya tekan juga button [send].

Lepas tu tertera di skrin..

[SENDING..]

[MESSAGE SENT]

Masa tu saya rasa macam separuh hidup saya dah hilang. Macam tak percaya..saya dah hantar 1 sms, dan clash dengan awak..

"Terima kasih bang.."

"Takpe, dah tanggungjawab.."

Malam tu saya saya tidur dengan linangan air mata..tak sangka..mmg tak disangka..Saya memang tak pernah terfikir untuk clash, tapi itulah yang terbaik untuk kita sbenarnya..
Tiba-tiba saya teringat ayat Allah..surah Al-Baqarah,ayat 216..

Diwajibkan atas kamu berperang, padahal berperang itu adalah sesuatu yang kamu benci. Boleh jadi kamu membenci sesuatu, padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi (pula) kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu; Allah mengetahui, sedang kamu tidak mengetahui.



*******



Masa terus berlalu.. Saya terus sibukkan diri dengan kerja-kerja lain. Dalam usaha nak lupekan awk, bukan senang,tapi saya terus cuba. Saya selalu bagi tazkirah, ingatkan orang.
Saya bagi ta'lim di msjid, terangkan pada orang, couple haram, tunjuk segala dalil.. Macam-macam yang berlaku..ada kritikan..ade gk yg stuju..tapi tak kisahlah semua tu..

Tiba-tiba satu pagi ni, dapat sms daripada awak..awak bagi gambar bunga..bawah tu ada ayat..

"Seindah gubahan pertama.."

Saya rasa awak masih tak dapat lupakan saya. Saya pun fikir.."Kena tegaskan rasanya". Lepas tu saya hantarlah sms ni. Dan rasanya itulah yg terakhir..

"Tiada yang lebih indah daripada mendapat keredahaan ilahi..seindah manapun gubahan pertama tu, selagi tak mendapat keredahaanNya, tetap tiada gunanya..

Assalamualaikum..saya tahu, dulu saya cakap, kalau ada jodoh, insya-Allah akan bertemu juga. Tapi saya taknak awak tunggu. Lupakan saya. Biar Allah yang menentukan..Lagi satu,

Jangan cari cinta manusia,
ia penuh dengan penipuan,
kekecewaan,
dan tak kekal..

Tapi carilah cinta Allah..
tiada penipuan,
tidakkan pernah mengecewakan
itulah cinta abadi..
Cinta yang diredahai..

-Yang Terakhir- "

[SEND]

[SENDING..]

[MESSAGE SENT]

Saya dah buat keputusan.
Saya pasti apa yang saya buat ni betul.
Saya yakin, Allah akan sediakan yang terbaik untuk saya.
Saya takkan berpatah balik..

Takkan..buat selama-lamanya.
.




12 September 2009

Cerita Indah Tentang Diriku

Assaalamualaikum to all readers...
alhamdulillah...rindu rasenye bila dah terlalu lama tak dapat online for membebel kat blog sendiri..
memang dah lama sangat,huu...sejak dari cuti awal ramadhan aritu lagi..
masa tu dah plan awal-awal lagi nak update blog coz rasenye terlalu banyak idea..
dan cerita yang aku nak kongsi dalam blog aku ni..
*****
nak cerita pasal experience pg tgk teater (first time!)
kat Istana Budaya...
nak cerita pasal show kawad JPAM kitorg...it's very2 menggerunkan..
but at last,we done smthng fantastic,hopefully,..:)
n nak cerita pasal external CAS kitorang kat PDK Kajang...its fun to play with the kids (the disable one)
n banyak lagi...belum masuk Chapter puasa lagi..
*****
tapi tu lah...faham-faham je lah kan...
dah namenye student IB *international baccalaureate
memang kne r IB *internationally busy3x
sampaikan nak wat personal business pun kadang-kadang takde masa..
macam mandi n basuh baju..tapi at last buat gak r..:))
hai nasib badan..tapi ape boleh buat..
seberat manapun tanggunggjawab..
seperit manapun pengorbanan yang kita kne buat..
"life's must goes on,anak2..."-Pn Surinam Hassan,Math HL lecturer
memang kadang-kadang tu..dalam bulan pose ni..
aku sendiri tak cukup tido waktu malam2..
coz banyak sgt mende...study r..homework lagi..
assignment..lab report..maen game..(lain citer r..:)
n usually..around 2 in da morning, baru jasad ni berpisah dari roh..
maka tido la aku dilewat malam...kalau senang bgn takpe r gak..
then..in the next morning..
"alamak,da pukul 7! i'm dead meat..."-ayat lazim bila bangun pagi (hari biasa)
"allahuakbar,terlepas sahur lagi aku..."-ayat lazim gak,tapi time bulan puasa ni je..
huu...sibuknya harini...
*****
kelas-7.45 a.m-2.45 a.m (time aku..coz datang awal,balik nk lewat cket+consultation)
the petang...ade kelas, takpun smbung consultation ngan da teachers..especially Chemistry & Math..
the time riadah,aku kne jaga,handle or tengok je,,:) gerai aku (ISAC=Islamic Art Club)
gerai tu pun da satu hal..coz melibatkan banyak kepercayaan org..
so I need to do my best,with my outmost effort..
then 7.00 pm,bru stall is closed..
tapi aku kne kemas lagi gerai tu sorg2...ade member laki satu group pon takleh harap..sibuk ngan mende lain.
takpe..aku still layan lagi..n then..berbuka pulak kat Dewan Selera..
bila dan makan sampai tersandar,
of course mata aku pon nak join rehat sekali..
then bila dan kenyang+mengantuk..another prob arises...
aku takley pulak nka manfaatkan malam aku ngan baik..
coz aku tlalu2 penat..
sampaikan dalam last week puasa kat MCB pon..
aku banyak tido lepas smyg Maghrib...
"take a power nap,student..."-Pn Loh Mei Lin-Epistemology/Theory Of Knowledge@Mantiq Lecturer
kalau aku tak tido time tu..for sure aku akan tido time terawih pulak..
dah masalah besar tu..elok2 nk kejar amal ibadah berganda2 time terawih,ngantok pulak..
dah tak sempurna amalan aku..astaghfirullah..
so,lepas buka->semayang->tido@power nap->mandi...
(haha..sume tak tau aku buka ngan tak mandi nye lagi..:)
tapi aku bukan ape..sunnah sbenarnya..coz Nabi mandi pas buka..
biar bertenaga n fresh ntok wat ibadah terawih...
so,kita follow r our Imam,the prophet,our beloved Rasulullah S.A.W
huu..tapi yang lagi aku kesal sgt..aku just dapat buat 8+3 rakaat je dalam bulan ni..
dapat full pon brape kali je...boleh dikira dengan bilangan bulan untuk Planet Bumi..
haa...kira r...but why?
sebabnye macam2..dan aku tak tau camne aku leh come out with too much reason..
sakit perut la,ngantok la,keje bnyk lagi r...
huu..sdey sgt..aku nak sgt buat full tarawih...tapi tu lah..
wallahua'lam..aku redha je,maybe allah nak tunjukkan yang iman aku sgt2 lemah..
dan tipis..setipis epidermis of allium cepa sp. (bawang)
da bila da abes terawih n nak wat keje..
ujian lain pulak datang...ngantok lagi...
n kadang2 ade member bwk topik best..so keje=hang on
dan bila da larut malam baru aku sedar keje banyak lagi...
n mula r stay up sampai 2 pagi....dan tido aku mula tak cukup..
aku mula lesu dalam kelas..
aku mula layu masa belajar...
aku mula inactive=hibernate=shut down
aku dah malas..
aku nak tido...
tapi bila aku fikir2 balik...
sebenarnya Bulan Ramadhan ni banyk bagi hikmah dalam..
konteks aku nak kenal siapa aku...
"bulan puasa ni syaitan tak hasut kita,cuma tinggal nafsu..so the kite dpt tau cmne diri kita sbnrnye..."quotes from my friends 
dan dari situ..aku mula melihat dan merenung dalam diri aku..
"...rupa2nya aku hanyalah insan yang lemah..
yang tiada ape pun sbnrnye..
tanpa bantuan dan iziin dariNya...aku terlalu lemah..
tanpaMu Ya Rabbi,aku tiada ape dan lemah...
ampunkanlah kesilapanku selama mana aku hidup dibawah rahmatMu..
hambaMu ini banyak berbangga dengan dirinya..
yakin terlampau tanpa bertawakkal padaMu..
dan mungkin inilah cara terbaik untuk HidayahMu sampai kepadaku..
biar aku tahu pertapa HINAnya diriku ini..
biar aku kenal lemahnya roh+jasad ini... 
astaghfirullah al'azim...betapa hinanya aku disisimu..
betapa lemahnya hambaMu ini Ya Allah...
aku kesal Ya Allah..
izinkanlah dimalam2 terakhir ini Ya Allah..
pertemukanlah aku dengan rahmatMu yang terbesar Ya Rabbi..
yang nikmatnya 1000 bulan..pertemukanlah daku dengannya..
izinkanlah aku melihat kebesaranMu dimalam penuh barakahMu itu..
semoga malam itu bakal membawaku ke suatu paradigma..
yang penuh warna keimanan..
dan corak yang penuh dengan lukisan seribu keampunan darimu,Ya Allah...
semoga aku tergolong dalam kalangan orang2 yang diampuni dan dirahmati Ya Allah...
dan semoga Ramadhan kali ini membawa makna yang amat indah dalam hidupku..
semoga menyala semangat intifadha dalam diriku untuk terus berjihad menuntut ilmu dan menundukkan nafsu yang liar dan semakin membuas ini...amin,ya rabbal al'amin.."

*****

So,skarang I'm home and plan aku?
Memandangkan keje umah sikit (wat kali pertama,tu pon coz bru pas test)
So,wat persiapan raya je r..n sok..
aku nak tebus balik sume kepenatan aku kat MCB ngan tido sebaiknya...
hari pun da malam...so..

~to be continued~

 
 

13 August 2009

KMB In News (yet,not in action)

Assalamualaikum to all readers..actually I am interested to let you know about this.n i'm pretty sure that most of the KMB n KMS student had known about this..when our college have been mentioned by the national press as the best among IB World School..well,here gows the article..[taken from Berita Harian;here]

*************************************

KOLEJ Mara Banting (KMB) dan Kolej Mara Seremban (KMS) muncul antara pusat Program Diploma International Baccalaureate (IB) terbaik dunia apabila prestasi pelajarnya mengatasi pencapaian gred purata dunia dalam peperiksaan itu.

Ketua Pengarah Mara, Datuk Nam Marthinin, berkata keputusan peperiksaan IB tahun ini menyaksikan dua kolej terbabit, masing-masing memperoleh 38 dan 37 mengatasi pencapaian 30 gred purata dunia.

Beliau berkata, prestasi pelajar kolej terbabit berdasarkan subjek juga amat membanggakan kerana turut melepasi gred purata dunia dalam semua mata pelajaran, khususnya Sains dan Matematik.

“Empat daripada 338 pelajar KMB, iaitu Mohamad Fathul Aizat Kamarizan, Hammad Fahli Sidek, Nigel Sim Boon Wei dan Tan Jiong Jian mendapat gred mata penuh, iaitu 45.

“Mereka sebahagian 85 peratus pelajar kolej itu yang berjaya melanjutkan pengajian dalam bidang kejuruteraan, perubatan dan bioteknologi di pelbagai universiti terkemuka dunia.

“Antara universiti terbabit ialah Oxford University, Imperial College London, Royal College of Surgeon, Ireland,” katanya dalam satu kenyataan.
 
Nam berkata, 92 peratus daripada 75 pelajar KMS pula berpeluang melanjutkan pengajian dalam bidang perubatan di universiti India dan Republik Czech.

Beliau menjelaskan, prestasi pelajar program IB ditawarkan di KMB sejak 1991, manakala KMS pula tiga tahun lalu, bukan saja konsisten malah mengharumkan nama negara di mata dunia.

“Perkembangan ini membuktikan keupayaan lepasan IB yang kini mengikuti pengajian ijazah di universiti luar negara mencatat pencapaian lebih cemerlang,” katanya.

Sejumlah 1,770 pusat menawarkan Program IB di seluruh dunia dan daripada jumlah itu 165 di rantau Asia Pasifik termasuk tujuh di Malaysia.
IB adalah program pendidikan bersepadu dikendalikan International Baccalaureate Organisation, iaitu badan bukan kerajaan beribu pejabat di Geneva, Switzerland.

Diasaskan pada 1968, program itu mendapat reputasi meluas kerana sistem penilaiannya sangat terperinci, selain menyediakan peluang lebih mudah lulusannya mendapat tempat di universiti terkemuka dunia.

07 August 2009

KMB Under Attack!!

Salam muhibah buat semua...
Dukacita dilaporkan,
Kolej MARA Banting telah diserang 
dengan penularan sejenis virus yang dilabelkan sebagai
PANDEMIK 
oleh
World Health Organization (WHO?)
yang namanya tidak asing lagi.
iaitu..H1N1..[tanda seru]
atau lebih mesra dengan nama selesema khinzir
(tak suka sebut ****)
*****
Segalanya bermula pada..
31 Julai 2009
disuatu petang yang hening dan nyaman...
membuatkan aku terlena dibuai mimpi..
"sedapnye tidur..haha..malas r nk pg H1N1 nye talk ptg ni.."
kataku pada Fariz..yang bersiap nak dgr talk tu..
tapi dia dengan semangatnya memujukku dan azwan
"jom r dgr skali talk tu..mane tau ade smthng yg seronok.." katanya..
tapi apekan daya...diri ini rindukan belaian manja katil.
lalu aku tersungkur rebah dan tetidur...
*****
tak lama kemudian,kira-kira 3 jam selepas itu...
dia pulang membawa khabar...
"weyh,bangun2! aku ade mende best nk gtau nih!" kata beliau..
"sok takde JPAM..."...
"eh,knape? aku bru nak kawad puas2 sok.." tempelakku kepada pernyataanya...
tetapi dia menambah lagi..
kolej sedang dalam pemerhatian kementerian kesihatan
berikutan penularan H1N1 yang semakin ketara
dan simptom demam yang semakin ganas di kolej
jadi pelajar dibenarkan pulang
asalnya sehingga hari SELASA
kerana waktu itu belum ada kes positif H1N1 lagi
"Fariz,asal smpi Selasa je?" tanyaku padanya...
"Sebab tempoh tu r klinik nk diagnose mne2 student yg jd suspek H1N1..
klu ade kes positif Isnin depan,dapat r cuti sampai Ahad depan.."ujarnya..
laa..kenapa tak sahkan sekarang je klu ade positif...
ke memang takde positif langsung kat sini?
klu camtu,alhamdulillah syukur...
dapat jugak aku balik...
(padahal aku memang dah booking balik dgn warden pon...)
*****
tak lama kemudian
perkarangan asrama blok C jadi hingar bingar
apahal???
terdengar suara berkata...
"woi..blah oi,jom ramai2 balik...
KMB KENA TUTUP.."
 yeke? tanyaku pada Fazmi (bukan nama sebenar)
"ye kot,ntah r..aku pon bru bangun ni...mana aku tau.."
laa..tido jugak mamat ni..sekali r kita,haha...
tapi yang penting sekarang...situasi mencapai klimaks
tiada tanda-tanda peleraian plot cerita
aku mengambil keputusan untuk pulang juga malam ini
tapi..
sedang aku berkemas
datang lagi khabar..(tak tau r baik ke buruk)
KMB DISAHKAN ADA KES POSITIF H1N1
KOLEJ AKAN DITUTUP SEHINGGA 9 OGOS 2009
"yahoo!" terdengar sorakan bertempik...
eh,kan orang tu tgh sakit...ade pulak yang suka sebab balik..
aku kesian jugak kat sape yang positif tu
terpaksa berkorban demi nak bagi warga KMB cuti..
jadi...terpaksalah..
aku meninggalkan Dewan Parlimen M09T dan asramaku ni...
bercutilah kita mingggu ni...
dan akhirnya,aku pun pulang buat kali pertama
sejak aku bergelar 
IB STUDENT
*********THE END*********

Seandainya bumi tercinta ini diserang...

Dari kengkawan Buat renungan...
Andai Malaysia diserang seperti negara Islam yang lain... Apabila negara-negara islam yang lain dilanda peperangan atau diserang oleh askar kafir... kita sering mendengar pemimpin-2 kita menggunakan modal seperti ini.." Kita patut bersyukur Malaysia aman dan damai..." Tetapi pernahkah kita berfikir untuk sejenak, sejarah ditulis setelah ia berlaku, tetapi sejarah tidak dapat diramal ketika ia sedang berlaku.
Ketika rakyat Islam Bosnia disembelih oleh paramilitari Serb, pada malam sebelumnya mereka hidup seperti biasa dan tidak pernah terlintas bahawa keesokan harinya akan bermulanya hari celaka bagi mereka. Jadi, untuk sejenak cuber kiter berfikir dalam bentuk reverse engineering iaitu: Bagaimana jika kita yang diserang oleh kuasa kuffar seperti negara Islam lain, dan negara
Islam yang lain plak jadik cam kiter?
MALAYSIA DISERANG ???
Untuk menanam kesedaran ke atas Melayu Yang Mudah Lupa. (Melayu Mudah Lupa kata Mahathir) AMARIKOS menyatakan Malaysia sarang pengganas... ada pejuang Hizbullah terlepas ke malaysia... lalu menghantar Kapal Pengangkut Pesawatnya (CARRIER) di Selat Melaka dan di Laut China Selatan.
Menghantar kapal selam nuklearnya dgn muatan peluru berpandu membawa armada tentera
untuk menyerang malaysia... AMARIKOS menyuruh negara berhampiran dengan Malaysia yang merupakan sekutu rapatnya SINGOFURO di selatan, TAHAILAND di Utara dan PILLIPINNOS di Timur menenyerang Malaysia dengan alasan memburu pengganas al-Qaeda atau Hizbullah sama seperti alasan Israel menyerang Lubnan dan Palestin.
Walaupun Malaysia cakap Malaysia negara bebas pengganas tentera Kuffar tetap menyerang malaysia jugak sama seperti mereka menyerang Iraq kerana mereka dakwa Iraq ada senjata pemusnah, Afghanistan ada Pengganas Taliban, Lubnan ada Pengganas Hizbullah dan Malaysia ada Pengganas Jemaah Islamiah.
Malaysia tetap mempertahankan Malaysia ini tidak ada pengganas tetapi suara kita tidak dihiraukan sama seperti mereka tidak hiraukan Afghanistan , Iraq , Lubnan dan Palestin.
Sebelum tiba saat MALAYSIA DISERANG ini Perdana Menteri kita... YB Wakil Rakyat... Parlimen dan ADUN... Tauke-tauke Cina yang kaya... semua cabut lari ke keluar negara dengan jet dan pesawat peribadi masing-masing. Mereka ada duit untuk cari perlindungan di luar negara.
Tinggallah rakyat Melayu Islam yang miskin hina ini di negara sendiri, menunggu masa untuk diserang oleh tentera Kuffar AMARIKOS dan sekutunya.
Barulah rakyat tahu bahawa pemimpin Melayu dan tauke cina yang dijadikan pepimpin sebelum ini tidak sama seperti Khalifah Umar Al-Khattab... Khalifah Ali Abi Thalib... Khalifah Khalid Al-Walid...
Khalifah Salahuddin Al-Ayubbi... yang sanggup berada dibarisan hadapan berdepan musuh-musuh Islam.
SAAT Peperangan bermula...
Tempat yang mula-mula sekali dibom adalah Putrajaya, diikuti negeri-negeri lain. AMARIKOS dan Sekutunya mengebom... melancar peluru berpandu... membedil... menembak Rakyat Malaysia... mereka membunuh Orang tua...
perempuan dan Anak-anak kecil orang melayu islam kita... sama seperti Yahudi menembak dan membunuh rakyat Lubnan yang tak berdosa!!!
AMARIKOS dan sekutunya menyerang MALAYSIA secara besar-besaran. Apabila selesai pesawat pejuang di Selat Melaka mengebom Perlis, Kedah, Pulau Pinang, Perak, Selangor dan Kuala Lumpur . Datang lagi pesawat musuh silih berganti...
Apabila selesai pesawat pejuang di laut China Selatan mengebom Kelantan, Terengganu, Pahang... datang lagi pesawat musuh silih berganti... Johor pula dibedil dengan peluru berpandu jarak sederhana SINGOFURO...
diserang dengan jet-jet pejuang SINGOFURO yang sentiasa melalui ruang udaranya... menghujani bom-bom dan roket...kemudian Johor dan negeri sembilan dapat ditawan tentera musuh.
Anda di berada di Kedah... Pasukan Darat tentera Bersekutu mara dari bahagian Utara... tentera bersekutu semakin dekat dengan rumah anda...
menentang pintu rumah anda... anda bersama dengan Isteri yang sarat mengandung dan 3 orang anak ketakutan dalam rumah...
Tentera bersekutu memperkosa anak perempuan yang berusia 12 tahun anda depan mata anda... sebagaimana tentera Sebia memperkosa umat Islam Bosnia... muncung senapang ditujukan di kepala anda... Anak perempuan kesayangan anda yang anda bawak masa jamuan Raya 2006... diajukan muncung senapang...
DAMMMMMM... anak kesayangan anda mati ditembak oleh tentera bersekutu... Sebelum ini anda melihat anak umat islam Lubnan, Palestin mati ditembak... anda tidak mempunyai perasaan apa-apa... sekarang berlaku kepada diri
sendiri... baru tahu perasaan sedih anak mati ditembak di depan mata...
Anda menangis ketakutan...
Tentera bersekutu merampas Isteri anda yang sarat mengandung, dibawa menaiki trak... untuk dijadikan habuan tentera dalam kem. Anda dipukul
separuh mati oleh tentera bersekutu meninggalkan anda patah riuk berlumuran darah. Anda sangka anda sudah mati... tetapi umur anda masih panjang... anda masih hidup... anda merangkak menuju ke hutan berhampiran disebuah bukit untuk menyembunyikan diri...
Anda mengalirkan air mata... INGAT AKAN ALLAH...
Ujian peperangan berlaku didepan mata anda sekarang. Anda sebelum ini tidak pernah terlintas dengan peperangan. Kita sering disogokkan negara kita aman, tiada peperangan, tiada pertumpahan darah tiba-tiba hari ini diuji berlaku peperangan.
Pemimpin tersebut yang menyatakan negara kita aman cabut menghilangkan diri... Anda sudah tiada siapa lagi didunia ini... Anak perempuan diperkosa dan dibunuh didepan mata... Anak kecil ditembak didepan mata... Isteri dirampas untuk diperkosa... didepan mata!!!
kawan-kawan... sahabat taulan... ramai yang terkorban...dan tidak kurang juga yang cedera parahh...
Dipuncak bukit anda melihat kampung halaman anda terbakar. Mayat orang melayu Islam bergelimpangan mati terutama golongan orang tua
dan kanak-kanak yang tidak sempat melarikan diri... mereka tidak bernasib baik seperti anda...
Diatas bukit itu juga... anda melihat beribu-ribu Tentera bersekutu berkumpul untuk membunuh dan menembak saki-baki orang melayu Islam yang masih selamat... mengerledah setiap ruang yang ada untuk memburu Al-Qaeda, Hizbullah atau Jemaah Islamiah... tetapi umat Islam lain yang jadi mangsa... Sementara menunggu sakaratul maut menjemput anda apabila anda tersua dengan Tentera bersekutu nanti....
Apa yang anda Harapkan pada masa itu????
Tiada perkara lain yang anda harapkan kecuali...
BANTUAN ALLAH... BANTUAN TENTERA UNTUK MEMBELA AGAMA ALLAH...
ANDA MENGHARAPKAN UMAT ISLAM DARI NEGARA LAIN MEMBERI BANTUAN KETENTERAAN KEPADA MALAYSIA... ANDA MENGHARAPKAN SAUDARA SEAGAMA DENGAN ANDA MELINDUNGI ANDA DARIPADA SERANGAN TENTERA KUFFAR!!! ANDA
MENGHARAPKAN BANTUAN TENTERA JIHAD FI SABILILLAH DARIPADA INDONESIA, SELATAN THAILAND, BANGLADESH, PAKISTAN,DAN NEGARA OIC YANG LAINNNNNN... BAGI MELAWAN TENTERA PENCEROBOH BUMI MALAYSIA INI...
Tetapi tunggu punya tunggu... bantuan ketenteraan tidak kunjung tiba...
ANDA TERDENGAR UCAPAN DARIPADA PEMIMPIN DUNIA ISLAM YANG LAIN menyatakan:
"Kami Negara-Negara Islam Mengutuk tentera PENCEROBOH menyerang Malaysia "
(Presiden Burkina Faso, Pengerusi OIC yang baru)
"Kami akan menghantar 10 000 Tentera pengaman ke MALAYSIA selepas tamat perang nanti... setelah habis kawasan Malaysia dibom oleh tentera bersekutu"(Presiden NAM )
"Alhamdulillah... Negara kita Indonesia aman damai berbanding dengan negara Malaysia yang dilanda peperangan... Kita semua patut bersyukur... kita dapat menyambut hari raya aidilfitri dan deepavali
dalam suasana yang aman harmoni", Presiden Indonesia- Negara Umat Islam paling ramai. (Pemimpin Malaysia selalu sebut camni)
"Tak apa... selepas peperangan tamat... Kami akan menghantar para pendakwah ke Malaysia untuk mendidik rakyat Malaysia " Wakil Penduduk Islam Selatan Thailand )
"Kami akan menghantar bekalan makanan dan ubatan kepada Penduduk Islam Malaysia yang dilanda peperangan" Pemimpin Arab Saudi)...bagi komen dan pendapat...
APA PERASAAN ANDA APABILA MENDENGAR UCAPAN PEMIMPIN-PEMIMPIN ISLAM
SEPERTI DIATAS DIKALA ANDA MEMERLUKAN BANTUAN KETENTERAAN DARIPADA
MEREKA??
fikir-fikirkan.......
Kredit kepada penulis artikel ini (dpt melalui email)

13 July 2009

Ijtima' Malaysia 2009

Assalamualaikum n salam sejahtera buat kalian sume..:0 Alhamdulillah,setelah sekian lama diri ini menyepi,kini tangan dan jari-jari ni dah gatal semula nak menaip..sebenarnya dari lama dulu lagi aku nak menaip untuk menceritakan pengalaman yang aku rasa,maybe sekali seumur hidup je aku lalui..ye,bukan senang aku nak dapat peluang ni dan sebaik saja aku terdengar waktu perkara, atau majlis ini mula dihebahkan, aku langsung tak berfikir panjang dan terus mendaftarkan nama diri ini untuk menyertai Ijtima' Malaysia yang akan diadakan di Kompleks Masjid Transit KLIA, Nilai..segalanya bermula kira-kira seminggu sebelum perhimpunan seluruh umat islam sedunia ni bermula,seniorku,Yard (bukan nama sebenar)mula offer jemputan ke Ijtima' 2009..katanya,majlis ni dibuat untuk kumpulkan seluruh umat Islam dan dianggarkan kira-kira 100,000 umat Islam dari seluruh pelusuk dunia bakal menyertai jemaah Ijtima yang akan dilangsungkan selama 4 hari,bermula dari 9-12 Julai 2009..tapi ape yang lebih penting, perhimpunan antara umat Islam ini sangat jarang diadakan di Malaysia dan kali terakhir diadakan pada tahun 1983,agaknya r...n atas sebab itu, kalau aku tak join sekarang, aku rasakan maybe lagi 30-40 tahun baru aku dapat sertai perhimpunan tu,entah ade masa ke tidak waktu tu untuk aku join aktiviti macam ni,dengan sibuk dengan kerja lagi, anak bini lagi..(hehe..:p) Jadi,alang-alang diberikan kelapangan oleh-Nya sekarang ini, dengan Izin dari-Nya,aku terpilih dalam kalangan hambaNya untuk menyertai jemaah ke Perhimpunan Ijtima Malaysia 2009....agak-agak kenapa aku terlalu-lalu-lalu excited nak join Ijtima ye? Jawapannya agk mudah untuk difahami logik akal dan iman,saya ingin melihat bagaimana agaknya umat Islam yang kini ditindas dan lemah kerana cintakan Al-Wahn,bersatu mengukuhkan iman dan mencari makna Iman yang sejati bersama tanpa mengenal sempadan geografi dan budaya, dan juga bersatu menegakkan agama Allah yang Maha Suci ini serta mengembalikan kegemilangan Islam ke tempatnye semula. Dan aku datang sebagainya hambaNya yang dahagakan ilmu dakwah, yang sangat aku perlukan untuk membina jati diri yang kian terhakis diratah nafsu yang sering termakan hasutan syaitan dan pujuk rayu duniawi...


Haa,ni r gambar dan reaksi muka aku masa mula-mula sampai..macam hepi je kan? Haha,mula-mula pergi tu memang hepi coz ni r first trip keluar dari KMB dan bersama dengan kawan-kawan seperjuanganku..mula-mula bas berhenti tu,ingatkan dah sampai,rupa-rupanya kena menapak lagi..jauh pulak tu..dan wajah yang tadi tersenyum riang mula mengeluh.."addoooiiihhh...jauhnye!" Tapi,semua tu dugaan dan aku chill je,tetap aku redahi perjalanan tu...setibanya aku di tapak perhimpunan,semua bayangan or first impression aku sebelum sampai kat sini,terus lenyap. Kenapa? Aku menyangkakan perhimpunan tu dibuat betul-betul di masjid dan khemah yang disediakan macam yang biasa aku tengok,rupanya lain sekali...macam mana pandangan pertama aku kat tempat tu? Macam ni...


Haa..tapi aku still chill lagi..dan aku berfikir sejenak,mungkin banyak hikmahnya kenapa aku dapat ujian seperti ini..lagipun jemaah yang datang bukan beratus orang, tapi beratus ribu! So,macam impossible gak kalau nak sediakan katil sorang satu,dan bagi aku,kalau macam ni lagi meriah kot..ye la,ramai-ramai tidur,makan dan beribadah..lagipun kalau tengok balik kat nawaitu aku datang situ,nak mencari ilmu dan bukan makan angin..dan selepas berjaya melilau dan mencari lokasi petempatan kami...(kenapa aku tak sebut bilik kami? sebab kat sana just ade khemah besar,tidur ~10000 orang satu khemah) kitorang pun mengemaskan diri dan solat Asar..dan bila nak solat,aku berdepan dengan satu lagi ujian..."Kat mana nak amek wudhu' ni saudara,paip kat mana?" tanyaku pada seorang Jemaah dari ******, bernama Karim (bukan nama sebenar), dan katanya dengan girang,"Mana ade paip nak wudhu kat sini,kita berwudhu macam ni.."


Dan alhamdulillah,aku tanpa banyak bicara,terus mengambil wudhu dengan kemudahan itu lantas mensyukuri nikmatnya.sekurang-kurangnya,Allah permudahkan urusanku..cuba kalau air takde,mana aku nak cari debu tanah buat tayamum? Haa...tapi lama-lama aku macam seronok pulak amek wudhu macam tu. selain dari mengajar diri ni berjimat masa wudhu, cara ni agak baru buat aku dan aku teruja setiap kali amik wudhu macam tu..so sekarang dah hepi sikit! So lepas aku amek wudhu,amek possed pic la pulak,dengan roomateku...


Pada malam harinya pula,aku rasa macam nak mandi,tapi memandangkan kat sini nak amek wudhu pon air selalu takde,nak tak nak kena r tahan je,mandi pagi esok lah nampaknya..pujuk diri ni kepada sang hati..tapi takpe,aku ingat aku sorang je yang tak dapat mandi..ade kawan aku tu,sampai habis Ijtima baru dapat mandi..lagipun kat sni air memang susah nak dapat untuk kegunaan selain wudhu. Selepas sembahyang maghrib berjemaah,jiwa dan nurani kami dihidangkan dengan Bayan, atau orang Melayu kata,ceramah..mula-mula aku pelik gak,orang dok sebut-sebut "Bayan,bayan..." baru aku faham ape itu Bayan..tapi Bayan kat sini ade kelainan sikit..bukan satu bahasa diorang guna,tapi ceramah ni disampaikan dalam DUA bahasa, Urdu dan Melayu(slanga Urdu gak) coz Urdu difahami oleh masyarakat atau jemaah dari Pakistan,Bangladesh,Nepal dan area-area situ...dan melayu sebab venue ni kat Malaysia..haha...dan mula-mula masa dengar Bayan tu,macam seronok r jugak sebab teruja dengar ceramah dua bahasa..tapi lepas tiga jam,aku jadi terlampau 'seronok' sebab ingatkan sejam dua je ceramahnya,tapi lepas 3 1/2 jam baru habis! Powernye penceramah ni,boleh cakap sampai 3-4 jam...aku yang dengar pon dah letih..:) Dan masa terus berlalu..aku pun makin letih...dan pukul 1 pagi,aku terus tidur dengan tak mandinya..haha,lantak la..janji aku nak tidur..nak tau macam mana bilik kami? Macam ni...



_______________KEESOKAN HARINYA_______________

Kira-kira jam 5 pagi,sewaktu azan belum berkumandang dan ayam masih mamai-mamai nak bangun untuk berkokok,aku dah kena bangun dulu dari ayam tu...lupakan pasal ayam tu,aku pagi-pagi kena bangun..aku hairan,lagi 45 minit nak solat Subuh..kenapa nak kena bangun? Datang jemaah lain,berkata,"Cepat amek wudhu nak oii..air untuk wudhu dah nak habis,nak mandi jangan haraplah.." Adoi,bila aku nak mandi ni? Nak tak nak,kena r aku amik wudhu dah tahan wudhu tu sampai solat subuh,70 minit kemudian...dan pagi-pagi tu aku dah menapak ke tapak wudhu yang agak 'dekat' dengan khemah atau Khitta kami,kira-kira 200 meter sahaja...dan lepas Subuh,ade bayan pulak...mula-mula ingatkan nak dengar,tapi memandangkan aku diberitahu bayan tu akan berterusan sampai pukul 10,aku terus cari selimut,tarik dan tidur semula..ade gak member aku yang tak tidur,buat hal sendiri dan bual-bual tentang gosip hape ntah..


Pukul 10,aku dan rakan-rakan dipanggil ke sebuah khemah yang dikhususkan untuk ceramah khusus buat mahasiswa..aku sekali ke? YE...ujar kawanku,Nazwan (bukan nama sebenar) dan disana,kalau malam tadi Bayan speak in Urdu+Melayu,kat sini,pakai English je coz yang datang semua Mahasiswa,Insya'allah english mantap-mantap belaka..dan yang pelik kat sni, banyak perkataan ni diucapkan..

"Insya'allah tuan-tuan.."
"Siapa nak keluar ke jalan Allah 40 hari?"
"Segalanya dari Allah,tuan-tuan..."

Perkataan yang mulia untuk disebut,tapi cara sebutan tu macam dah jadi trademark Ijtima,sampai bila balik KMB,kami tetap gunakan kalimah trademark ni pada kawan-kawan lain dalam seharian...Insya'allah tuan-tuan! Haha...dan takde ape sangat dalam ceramah kali ni,cuma ditekankan agar umat Islam diminta meneruskan perjuangan rasullullah dalam menyebarkan dakwah...tapi bila aku renungkan sejenak,ceramah ni semua langsung tak sebut tentang kehidupan muslim didunia,ataupun tanggungjawab muslimin di dunia ini,atau hak-hak yang wajib kita tunaikan..semuanya dilihat dari aspek ukhrawi 100%...baru aku teringat,yang datang kat Ijtima' ni semuanya Tabligh belaka,patutlah...tapi ade gak input dan ilmu yang berguna buat aku,sekurang-kurangnya kita takde lah teringatkan dunia je sepanjang masa..kan?

Pada sesi petang pula,selepas aku mandi (at last! haha...sedapnya mandi,alhamdulillah..nikmat betul!!) pada waktu Zuhur,kami beramai-ramai pergi ke Bazaar yang disediakan sepanjang jalan di kawasan perkhemahan Ijtima ni..macam-macam yang ade disana,dari aspek makanan,hiasan-hiasan Islamik,baju,selipar (penting ni,sebab selipar aku 3 kali hilang kat sana n need to buy anither one) dan wangian..penat shopping,kita tengok balik ape yang kita beli tadi...


"Disebabkan duit tak mengizinkan nak beli kambing sekor ni,kita amek pic je la.." kata Fariz (bukan nama sebenar)


Sape la,snap gambar aku balik ni...haha..dan pada petangnya,kami menerima khabar yang kurang baik sebab ramai antara kami yang berhajat ingin memanggil bas untuk pulang ke KMB,kerana ramai yang mengadu sakit,tidak selesa dan ingin pulang..pengurus pasukan,Yard (bukan nama sebenar) terpaksa akur dan tunduk kepada permintaan mereka untuk kembali dan digugurkan dari perjuangan survival selepas sehari disini..akhirnya,seramai 45 orang menarik diri dan hanya 15 orang sahaja yang tinggal meneruskan perjuangan yang berbaki...langkaha kuteruskan..walaupun kekurangan kawan disini,tapi hari berikutnya semakin indah..petang tu juga,kami dikejutkan dengan satu suara dari corong speaker,suara yang macam familiar sanagt..suara Dato' Sri Najib ni,memang dia pun..beliau diiringi timbalannya datang untuk mengalu-alukan tetamu dari serata dunia..dan kami berkesempatan untuk berkenalan dengan beberapa orang sahabat dari Algeria dan Habsyah,serta bertukar-tukar pendapat dan pandangan antara satu sama lain...dan member aku,Ally (bukan nama sebenar) sempat mengabdikan gambar dengan Khalid (bukan nama sebenar.)


Pada malam terakhir kami disisi,aku tak bersama dengan jemaah Ijtima selepas maghrib sebab aku tak rasa macam nak dengar bayan malam ni (lagipun bayan malam ni abis pukul 12.30 pagi,lagi lama dari semalam) dan aku berjalan-jalan dan singgah di Masjid transit KLIA yang berhapiran untuk menunaikan fardhu Isya' dan berehat sebentar disana..dan sedang kami berehat disana,datang seorang pensyarah fizik sebuah kolej yang ternama di Malaysia kepada akmi..tapi dia bukan nak sampaikan ilmu fizik..(we're future doctor,sorry..) tapi nak sampaikan dakwah sikit..alhamdulillah,kami terima dengan baik dakwahnya dan pertemuan kami ber akhir disitu...selepas pulang dari Masjid Transit KLIA,kami pulang ke tapak perkhemahan untuk menjamu selera dengan hidangan Talam...ape itu Talam? Talam ni hidangan yang disediakan pihak penganjur, yang dimasak oleh para tahfiz dan untuk satu hidangan Talam,bayaran yang dikenakan ialah RM 10. Lepas makan,tidur dan menanti untuk hari esok...


_______________KEESOKAN HARINYA_______________

Fajar menyingsing lagi,dan pagi ini pagi terakhir kami disini,dan tak banyak yang kami lakukan hari ini,kecuali selepas subuh,kami bergerak ke Masjid Transit KLIA sekali lagi untuk mandi berjemaah di tempat wudhu masjid tersebut (sebab tands masjid tu penuh) dan sambung tidur selepas mandi,juga di masjid tersebut..haha,dan selepas jam 12,kami berkemas untuk berangkat pulang.Senyuman kegembiraan mula terpancar diwajah kami...


Segalanya terungakai lengkap sudah..Ijtima' 2009 berakhir sudah..pada jam 2.00 petang,langkahan mula diorak keluar drai tapak perkhemahan..bersama 200,000 jemaah lain,kami pulang ke tempat kami masing-masing...ade yang pergi bersama jemaah,yang aman keluar 40 hari ke jalan Allah,maknanya keluar berdakwahlah mereka ni,ade yang ke Pakistan..dan ade yang ke KMB...aku r tu! Dalam melangkah keluar,aku berbisik kepada sang hati,agaknya bila aku bertemu dengan peluang seperti ini lagi?

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...