My LiveStatus.

12 September 2009

Cerita Indah Tentang Diriku

Assaalamualaikum to all readers...
alhamdulillah...rindu rasenye bila dah terlalu lama tak dapat online for membebel kat blog sendiri..
memang dah lama sangat,huu...sejak dari cuti awal ramadhan aritu lagi..
masa tu dah plan awal-awal lagi nak update blog coz rasenye terlalu banyak idea..
dan cerita yang aku nak kongsi dalam blog aku ni..
*****
nak cerita pasal experience pg tgk teater (first time!)
kat Istana Budaya...
nak cerita pasal show kawad JPAM kitorg...it's very2 menggerunkan..
but at last,we done smthng fantastic,hopefully,..:)
n nak cerita pasal external CAS kitorang kat PDK Kajang...its fun to play with the kids (the disable one)
n banyak lagi...belum masuk Chapter puasa lagi..
*****
tapi tu lah...faham-faham je lah kan...
dah namenye student IB *international baccalaureate
memang kne r IB *internationally busy3x
sampaikan nak wat personal business pun kadang-kadang takde masa..
macam mandi n basuh baju..tapi at last buat gak r..:))
hai nasib badan..tapi ape boleh buat..
seberat manapun tanggunggjawab..
seperit manapun pengorbanan yang kita kne buat..
"life's must goes on,anak2..."-Pn Surinam Hassan,Math HL lecturer
memang kadang-kadang tu..dalam bulan pose ni..
aku sendiri tak cukup tido waktu malam2..
coz banyak sgt mende...study r..homework lagi..
assignment..lab report..maen game..(lain citer r..:)
n usually..around 2 in da morning, baru jasad ni berpisah dari roh..
maka tido la aku dilewat malam...kalau senang bgn takpe r gak..
then..in the next morning..
"alamak,da pukul 7! i'm dead meat..."-ayat lazim bila bangun pagi (hari biasa)
"allahuakbar,terlepas sahur lagi aku..."-ayat lazim gak,tapi time bulan puasa ni je..
huu...sibuknya harini...
*****
kelas-7.45 a.m-2.45 a.m (time aku..coz datang awal,balik nk lewat cket+consultation)
the petang...ade kelas, takpun smbung consultation ngan da teachers..especially Chemistry & Math..
the time riadah,aku kne jaga,handle or tengok je,,:) gerai aku (ISAC=Islamic Art Club)
gerai tu pun da satu hal..coz melibatkan banyak kepercayaan org..
so I need to do my best,with my outmost effort..
then 7.00 pm,bru stall is closed..
tapi aku kne kemas lagi gerai tu sorg2...ade member laki satu group pon takleh harap..sibuk ngan mende lain.
takpe..aku still layan lagi..n then..berbuka pulak kat Dewan Selera..
bila dan makan sampai tersandar,
of course mata aku pon nak join rehat sekali..
then bila dan kenyang+mengantuk..another prob arises...
aku takley pulak nka manfaatkan malam aku ngan baik..
coz aku tlalu2 penat..
sampaikan dalam last week puasa kat MCB pon..
aku banyak tido lepas smyg Maghrib...
"take a power nap,student..."-Pn Loh Mei Lin-Epistemology/Theory Of Knowledge@Mantiq Lecturer
kalau aku tak tido time tu..for sure aku akan tido time terawih pulak..
dah masalah besar tu..elok2 nk kejar amal ibadah berganda2 time terawih,ngantok pulak..
dah tak sempurna amalan aku..astaghfirullah..
so,lepas buka->semayang->tido@power nap->mandi...
(haha..sume tak tau aku buka ngan tak mandi nye lagi..:)
tapi aku bukan ape..sunnah sbenarnya..coz Nabi mandi pas buka..
biar bertenaga n fresh ntok wat ibadah terawih...
so,kita follow r our Imam,the prophet,our beloved Rasulullah S.A.W
huu..tapi yang lagi aku kesal sgt..aku just dapat buat 8+3 rakaat je dalam bulan ni..
dapat full pon brape kali je...boleh dikira dengan bilangan bulan untuk Planet Bumi..
haa...kira r...but why?
sebabnye macam2..dan aku tak tau camne aku leh come out with too much reason..
sakit perut la,ngantok la,keje bnyk lagi r...
huu..sdey sgt..aku nak sgt buat full tarawih...tapi tu lah..
wallahua'lam..aku redha je,maybe allah nak tunjukkan yang iman aku sgt2 lemah..
dan tipis..setipis epidermis of allium cepa sp. (bawang)
da bila da abes terawih n nak wat keje..
ujian lain pulak datang...ngantok lagi...
n kadang2 ade member bwk topik best..so keje=hang on
dan bila da larut malam baru aku sedar keje banyak lagi...
n mula r stay up sampai 2 pagi....dan tido aku mula tak cukup..
aku mula lesu dalam kelas..
aku mula layu masa belajar...
aku mula inactive=hibernate=shut down
aku dah malas..
aku nak tido...
tapi bila aku fikir2 balik...
sebenarnya Bulan Ramadhan ni banyk bagi hikmah dalam..
konteks aku nak kenal siapa aku...
"bulan puasa ni syaitan tak hasut kita,cuma tinggal nafsu..so the kite dpt tau cmne diri kita sbnrnye..."quotes from my friends 
dan dari situ..aku mula melihat dan merenung dalam diri aku..
"...rupa2nya aku hanyalah insan yang lemah..
yang tiada ape pun sbnrnye..
tanpa bantuan dan iziin dariNya...aku terlalu lemah..
tanpaMu Ya Rabbi,aku tiada ape dan lemah...
ampunkanlah kesilapanku selama mana aku hidup dibawah rahmatMu..
hambaMu ini banyak berbangga dengan dirinya..
yakin terlampau tanpa bertawakkal padaMu..
dan mungkin inilah cara terbaik untuk HidayahMu sampai kepadaku..
biar aku tahu pertapa HINAnya diriku ini..
biar aku kenal lemahnya roh+jasad ini... 
astaghfirullah al'azim...betapa hinanya aku disisimu..
betapa lemahnya hambaMu ini Ya Allah...
aku kesal Ya Allah..
izinkanlah dimalam2 terakhir ini Ya Allah..
pertemukanlah aku dengan rahmatMu yang terbesar Ya Rabbi..
yang nikmatnya 1000 bulan..pertemukanlah daku dengannya..
izinkanlah aku melihat kebesaranMu dimalam penuh barakahMu itu..
semoga malam itu bakal membawaku ke suatu paradigma..
yang penuh warna keimanan..
dan corak yang penuh dengan lukisan seribu keampunan darimu,Ya Allah...
semoga aku tergolong dalam kalangan orang2 yang diampuni dan dirahmati Ya Allah...
dan semoga Ramadhan kali ini membawa makna yang amat indah dalam hidupku..
semoga menyala semangat intifadha dalam diriku untuk terus berjihad menuntut ilmu dan menundukkan nafsu yang liar dan semakin membuas ini...amin,ya rabbal al'amin.."

*****

So,skarang I'm home and plan aku?
Memandangkan keje umah sikit (wat kali pertama,tu pon coz bru pas test)
So,wat persiapan raya je r..n sok..
aku nak tebus balik sume kepenatan aku kat MCB ngan tido sebaiknya...
hari pun da malam...so..

~to be continued~

 
 

6 comments:

~QwertyBlurR~ said...

Jgn lupe ToK due this monday!

-^_' -R!carD0kakA said...

life goes on..haha

Adibah Mohamad said...

hohohoh ms loh mantique teacher? hahahahhahaah... now dats sumthin.

Firdaus MN said...

ya..life must be carried on,kaka...n diba, theory of knowledge ∈ mantiq [mcm ustazah kate]

Hauzan Muttaqin said...

best baca post nih

Firdaus MN said...

yeke? thanx hauzan,hehe..:)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...