My LiveStatus.

28 November 2009

Beraya di Perantauan...

Salam buat kalian yang beraya di kampung halaman masing-masing..
Dari kami yang terpaksa berjauhan dengan keluarga...
Dan beraya di Malaysian Hall, IB World School taun ni...
(credit to farizzaidi)
Dan buat keluarga yang merindui kami...
Esok kami upload salam perantauan kami...
Patutnye dah upload tadi...tapi tukang rakam video tu...
dah naik flight balik Kedah,Malaysia...
Dan tinggallah kami di Malaysia Hall ni...

Well, mungkin kali ni pengalaman aku agak berbeza dari tahun-tahun lepas...
Why? Becoz kali ni aku dah mula belajar untuk menyesuaikan diri untuk
belajar beraya di tempat orang..
actually dari tahun lepas lagi aku dah beraya kat perantauan..
tahun lepas aku sambut raya haji kat Putrajaya, sebab aku
kena sit for Japanese International Proficiency Language Test..
So, kalau ade orang tanya either aku sedih ke tak...
Rasenye tak..sebab taun lepas aku tak sedih..
sebaliknye, aku rasa gembira sebab belajar untuk berdikari...
(Buat mama, abang dah adapt ngan suasana ni, nnt kat UK da tak sedih lagi!)

Dan episod raya kami di IB World School ni bermula pada malam before raya tu lagi..
Kami beramai-ramai takbir bersama-sama,
Walaupun yang takbir tu tak ramai, kira-kira 15 student malaysia je,
Tapi kemeriahan tu tetap terasa,
dan kegembiraan tetap terpancar dari wajah mereka..
dan sesetengah tu ade yang gagal menyeka air mata dari berlinangan..
Saya? Tabah dengan apa yang saya hadapi...
Tetap melaungkan takbir yang suci..
Walaupun berada jauh dari perantuan..
video
Dan setelah satu jam bertakbir, kami bersama-sama menjamah sesuatu
yang amat sukar kami temui di bumi IB World School ni..
But what is it? Lemang+rendang...
sesuatu yang amt menyentuh hati kami..(thanx ustaz sulor coz belanja!)
sebab walaupun kami beribu-ribu meter jauh dari kampung halaman
namun juadah tradisi masih kami temui...
Uhuhu~ cdeynye! n malam tu..
after sejam bertakbir..kami terus sambung bukak buku..
coz kami tanak lupa ape visi kami ke IB World School ni...
(padahal pas tu tdo je...blaja hape..)

Bersambung la pula ke pagi tu pula...
Selepas lewat bangkit dari lena kami..
(da habis takbir raya baru aku bangun,haha...)
Kami terus bersiap, dan aku mengejut roomate ku..
yang nampaknye senasib ngan aku...
(Lambat bangun coz malam td wat math smpi pokl 3..:)
Dan aku mengenakan jubahku pada pagi tu
biar nampak mcm aku meraikan raya tu..
Kami terus berkumpul di Musolla di Malaysian Hall,
Dan kami mengerjakan solat Aidiladha di perantauan bersama-sama..
Dan mendengar khutbah dar Alfadhil Ustaz Sulor...
Bersama dengan sahabat-sahabat yang tersayang..
Aku melihat seorang rakanku..
Menyeka air matanya tatkala takbir dilaungkan lagi selepas solat..
Sedih gamaknye...kata hati kecilku...
namun, nak buat macam mana..:)



Selepas selesai mengerjakan solat, kami bersama-sama berkumpul di Kafeteria Malaysian Hall..
menjamu juadah tradisi raya yang ditaja Konsulat Besar Malaysia di UK..
Dan aku sekali lagi terpaku...
"Wau...tak sangka jumpa ketupat,rendang, kuah kacang n mcm2 kat cni!)
Memang..aku gembira sangat dapat makan makanan mcm ni..
Lagi-lagi bila berjauhan dengan keluarga..
walaupun aku bersama, bergelak tawa bersama rakan-rakanku disini..
namun riangnya berbeza kalau bersama keluarga...
Ake merindui mereka...sesuatu yang pasti..
apa agaknya yang mereka lakukan disana?
Semoga Allah merahmati kalian..

dan bila perut dah kenyang, kami bersama-sama
berkumpul dihadapan Pintu Gerbang IB World School,UK..
untuk kami sampaikan salam perantauan kami...
dan kami cuba publishkan nnt, sebab video tu still blm sempat upload..
dan setelah kami bergambar bersama-sama Konsulat Besar Malaysia disana,
kami bergambar lagi sampai penat,riangnya tak terkata...


Dan kira-kira pukul 10, kami kembali ke kediaman kami masing-masing..
dan kembalilah hidup kami seperti biasa...
buat kerja balik lah nampanye...
Dan petang tu, selepas solat Jumaat,
Warga IB World School dan warga bandar UK lain
turun untuk sembelih 4 ekor lembu disini...
(Gambar tak upload lagi..)
N tak semua budak tengok acara ni..
sebab ade yang geli tengok sembelih-sembelih
n ade gak yang takut tengok darah..

Dan selepas tu...berakhir lah sudah sambutan raya kami..
agak gembira sebenarnya...
cuma kalu balik malaysia lagi best  r...hahah..
k, till we meet again! Assalamualaikum...

2 comments:

salwa said...

sedih sgt aku tgk vdeo tkbir raya 2..
raya kt perantauan la katakan..
nice post..thumbs up!

Firdaus MN said...

yeke...haha..
tp aku sronok dowh raya kat KMB ngan kwn2..
dpt r aku blaja raya jauh dr kluarga..haha..
thanx 4 reading! best ea? haha..:)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...