My LiveStatus.

14 March 2011

Photography,me and designing~

Hai! Agak bosan da bace buku dan rasa macam nak menaip something,haha...kali ni aku cuba nak sampaikan something ttg diri aku,iaitu hobi aku skang ni. Kalau org dok suka merayap or menonton movie Korea sbg hobi,aku plak lain hobinye. Maybe yelah,dulu kecik2 boleh la cakap hobi aku maybe kumpul setem ke,kumpul kertas exam or ape2 je, tapi skang lain la pulak hobinye. Just now a fren of mine ask me psl editing photos and photography, which is my main hobby and satu cara aku sampaikan kreativiti aku, dan minat aku sndiri. Even a few ppl panggil photographer, dan selalu tgk aku pegang DSLR, hakikatnya aku takde pon own any DSLR, kamera 10 megapixel je la yang ade,tapi aku ade satu falsafah yang aku suka gtau kat orang lain;

"..paling penting pada seorang photographer ialah kemahiran ke versatiliti utk mengaplikasikan dan menggunakan kamera apa jua jenisnya, tanpa mengira harga,brand mahupun jenis dengan efisien dan mampu mencipta gambar setaraf kualiti HDR. Itu ukuran yang sebenarnya,bukan pemilikan DSLR beribu-ribu menjadi kayu ukur.."

Aku menzahirkan kata-kata ni bila aku belajar dengan sifu aku a.k.a advisor mini-tesis aku (EE) iaitu Mr.Lim, dia berpesan, jgn sebab takde kamera je,ko da give-up,yg pnting adelah skill. Dan aku byk tegaskan mende ni kat sape je yg tnye kat aku psl photography. One more thing,aku takde la hebat mane pon,belajar atas dasar minat je,tapi aku suka belajar, dan itulah kekuatan utama aku dlm photography. Bagi la aku majalah photography mane pon,aku akn kaji dan belajar each technique yg ditunjuk dalam majalah tu,pcayelah~ (p/s=Klik pkat gambar tu ntok view lebih besar)

Aku dan kamera yg aku prnh pkai time capture gmbr sunset tepi pantai.
Dan bila da suka amek gambar,ade kemahiran edit dlm photoshop or HDR editor adelah satu bonus (or necessity,whateva) dan memang aku kaki edit gambar yang aku suka,then set as my wallpaper. Tu yg kdg2 org dok tgk wallpaper laptop aku gmbr macam2, dan diorg suka tengok dan mintak share. bagi aku kepuasan sebenar dalam photography ialah bila orang suka tengok gambar kita,karya kita. Photography and designing is a part of an art. Bila orang suka tengok, aku rasa usaha dan minat aku dihargai,dan aku sangat suka mende tu jadi. Tu la antara drive yg keep push aku ntok terus menangkap gambar. Oh ya! Satu minat dan kepakaran (ke?) aku ialah tangkap candid, which is always be my priority dlm amek gmbr, sebab dalam candid,kita dapat tangkap ekspresi muka yang natural dan buka dibuat-buat,semuanya asli dn natural dan candid la yg menunjukkan kita kecantikan dan kemanisan sebenar wajah dan ekspresi wajah kita. Tu sebab aku tak brape nak amek sgt g,br org yg memang da ready nak mengadap kamera,which is so not called as candid.

Gambar Love Symphony Club (my fav!) yg aku amek dgn candid,sume wajah asli! *klik pd gmbr*
Dan photography always tell us about truth, what our eye could see and what our brain could interpret the signal form our retina. Selain dari kebenaran  wajah dari candid tadi,dgn nature of candid yang super-real, gmbr yang diambil dengan aperture,speed and ISO yang betul, ditambah dengan White Balance yg sesuai (again,not in AUTO mood) akan hasilkan gmbr dgn kualiti gmbr,warna dan pencahayaan serta komposisi yang sempurna,seolah-olah bila kita tgk gmbr tu, kita akan rasa macam betul2 ade kat situ,bukan gmbr yg main tgkp je. Tu la fungsi gmbr sebenarnye, utk merekod bukan saja gmbr,malah suasana sekali. Ade satu quote dari sape ntah, tapi aku suka sangat dan jadi pegangan aku dlm photography;



"..tiada kata seindah lukisan dan gambar, kerana keduanya walaupun sekeping kanvas saja,tetapi ianya menceritakan seribu perkara dan kisah.."

Dan memang bila dihayati setiap gambar aku amek,terlalu banyak kisah yang terselit didalam gambar tu. Gambar kat atas tu,diambik masa aku buat humanitarian project kat rumah anak yatim Darussalam, Tambun,dengan family-team aku, Love Symphony Project. Dalam gambar tu terselit senyuman palsu dan kegembiraan sementara anak-anak kecik yang dok ngan kami. Walaupun mereka gembira bersama kami, bila kami kembali,hidup mereka kembali seperti dahulu, sunyi tiada teman dan keluarga disisi. Senyuman kepuasan pon turut tergambar, dan terukir kemas pada wajah mereka yang menganjurkan projek ni, terutamanya Az yang ketawa memang tak ingat dunia *sori Az*. Tapi satu je hakikat pahit yang photographer kena tau dan terima. Gmbr org,depa amek tapi gmbr photographer mesti takde.


How bout designing? Haa..amek example kat bawah ni~ byk gmbr yg aku amek,aku cuma tukar colour balance,crop out any things yg mcm mngganggu fokus objek dlm gmbr,crop or tkar layer setting dia. And aku suka duplicate layer gmbr,then layer depan letak Overlay 70% and layer blakang aku bubuhk Gaussian Blur. Gmbr tu akn nmpk glowing dan sgt lawa! Credit to Asyraf Sukor (bukan nama sebenar) yang ajar aku teknik tu.


Dengan efek ala HDR,aku edit fully guna photoshop..:)

poster embrace R.O.Q (remeberance of Quran)

Gambar kat i-City..ni mmg 100% tak edit,asal cmni..composition colour memang mantap!

aku yang berwarna tu ha..ni aku tak sure sape amek gmbr ni~

Ni gambar kat asrama aku,edit sikit biar nmpk ala2 HDR~

Dengan classmate, M09T aku..edit composition color sikit~
Asrama aku gak,ni edit sikit la... :^)

Dan tu la sikit sbyk yang aku edit,actly byk je lagi gmbr yg aku edit guna photoshop,tu je la yg aku suka,hobi aku,haha...rite now aku tengah aim belajar HDR dgn kwn aku,Abbas Hilu..and maybe bila aku da byk koleksi gmbr,pas travel around europe or kota suci mekah dan madinah,aku buat photoblog lak..haha. Perancangan mse depan dalam hobi aku ni? Nak beli DSLR,tapi tggu la bila duit da sedap nak buat belanja besar,rite now aku rasa takpe lagi..maybe lepas dok oversea baru aku beli kot,haha..buat photographer diluar sana,saya ingin belajar dari anda juga! Sama-sama belajar,togerther we own the outcome,the benefit! Okay,till then,assalamualaikum dan selamat amek gmbr..:)

2 comments:

fy said...

keep up your good work ya...

+firdausmatnoh+ said...

thx!^^

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...