My LiveStatus.

05 March 2011

I'm a lone ranger,yeah~

Assalamualaikum..ya,alhamdulillah,pada ari ni, bertarikh...brape ea? Owh,5 Mac, aku da melengkapkan satu rekod baru dalam idup aku. Amende rekodnye? Haa..arini je, aku da outing dari kolej ke KL,dan balik kolej semula dalam 5 jam saja,dari pkol 9 aku keluar, dan pkul 2 aku da selamat kat kolej semula..mantap,dan aku wat semua ni sorang je,tu yang best tu..

Dalam aku keluar tu,aku ade contact sorg kwn aku,name nye? Dirahsiakan..tapi dia tanya,asal aku smthing yang wat aku terfikir~

Dia..: Ko asal kluar sorg weyh? Takde budak nak teman ke?
Aku.: tak la,ade je..kan ramai yanga de hal arini,dengan testnye..ade la aku ajak sorg dua,tapi semua bz,aku tanak la kacau.
Dia..: Sian dowh kaw,tak rasa lonely ke keluar sorg?
Aku.: Kesian? Asal lak,aku memang dari dulu suka keluar jalan2 sorg..aku bukan ape,byk kelebihannye,sebab lagipun aku ni jenis keluar for certain purposes je,abes keje aku, aku balik la kolej,tak lama pon..tu yg aku malas nak ajak org..
Dia..: Ko nak join aku tak? Aku nnt pg sane gak la,tapi lambat sikit~
Aku.: Lambat sikit ko tu pkul brape?
Dia..: Dalam pukul 1 kot,dgn Mr.X dan Mr.Y..
Aku.: Owh,aku rase time tu aku da gerak balik la kot,lambat la korg,aku keluar kol 9 pagi kot.
Dia..: =.="
Aku.: Haha..aku malas la nak merayap,duit da abes banyak ni,nak bjimat..aku pon nak balik awal nnt,sebab nak buat keje umah,byk kot...
Dia..: Ow,ikut ko la..aku balik malam nnt.. *takde homework ke hape?*
Aku.: Ahah...yelah..jln tu ingt2 sikit da nak exam..

********

Dan memang btol,abes je keje aku kat Nokia Centre, Bukit Bintang,aku terus cepat-cepat balik,takde selera nak merayap mcm member aku ni. Nape aku jalan sorang je? Sebab bagi aku,aku lagi bebas nak pergi mana,pukul brape nak balik *biasa aku balik awal* dan dan payah nak follow orang kemane saje yg aku tanak pon pergi. Dan dalam perjalanan aku tu,banyak sangat dugaan aku, mula-mula sampai kat KL Sentral je,aku da kene kejar ngan mamat Afrika yang mencuba ntok 'paw' duit aku. Namenye? Hakim kot,dari Kanada katenye,tapi muka mcm African. =.="

Hakim.: Hi brother, r u muslim? *menyergah aku*
Aku....: Yup,y? U got problem with that? *haha*
Hakim.: Brother, i'm muslim to..i'm from African. I'm Hakim,what's ur name? *dgn tetibe mmperkenalkan diri dan aku semakin pelik*
Aku....: Me? Just simply call me Firdaus. Is thre anything that I can help u brother?
Hakim.: Well, u know brother, I'm actly stucked at here,and I have to go to the airport because i want to see my frens, who can bring me back to my country, but the problem is i did not have enough moneny to get there, i need RM200 more to go to KLIA.
Aku....: Y not, u just take a train to get there? i just cost u around RM 20, 10% from what u asked.
Hakim.: I've to get there by taxi. Brother, you have to help me,u know that god Allah loves anyone who help their brothers when they r needing ur help?

*Ah,sudah..bwk nama tuhan lak,dalam cubaan dia ni,betul ke dia ni mcm sesat? Asal nak teksi,bnyak cekadak tol. Tadi aku tengok dok bgelak ngan kawan dia kat KFC,kalau tak silap aku..kaki kelepet mamat ni*

Lebih kurang cmnih la muka mamat tuh~ =.="
Aku....: Yup,I know that..but u know what brother? I'm a student, n I'm not working yet, even it's hard for me to hold hundred ringgit in my hands, so it's almost impossible to help u..
Hakim.: Uhh..never mind, whre to u come from?
Aku....: From Banting, i studied there,u Canadian rite? I assume u know about IB Diploma,i'm in IB rite now..
Hakim.: Yeah,i know,i got fren doing IB too..u got frens there? Maybe your lecturers can help me,they might have some money to give me. U gotta help me brother,i need u, i dont trust any other people unless he is a muslim...can u help me?
Aku....: Err...

Dipendekkan cerita,mamat ni siap kalau boleh nak ikut aku pegi mane je asalkan aku boleh bawak dia dgn seseorang yang leh bagi dia duit free2 macam tu je...dasyat gile la mamat ni *nada Awie dlm mak limah*. Tapi at last bila aku cakap baik2 ngan dia,slow talk sume,dia pon rasa da takleh lawan cakap ngan aku,after 30 minit pujuk aku tapi tak jalan,dua pon mngundur diri ngan sopan..Haa,amek ko..rasa aku ni bukan kali pertama aku jumpa orang macam dia,da banyak kali kawan2 aku kene macam ni gak..alhamdulillah,aku rasa mcm best gile dapat meloloskan diri dari dia,dgn cara yang sopan,tak menengking2 or ngan biadap suwoh dia pergi..aku harap dia bukan betul2 stranded kat Malaysia la mcm yg dia claim awal2,sebab tengok gaya mcm  nk tipu aku je..

**********

Dan seterusnye lagi la,pas pukul 12,aku gerak ke KL sentral dari Bukit Bintang, dan makan KFC dan solat Zuhur kat sana. Dalam aku berjalan sorg2 sbg lone ranger ni,aku dpat tengok macam2 karenah orang kat sini. Dengan mamat Afrika tadi tu,dengan couple bjalan yang aku rasa geram je nak tegur, dan banyak lagi ragam..aku sempat gak perhatikan makcik2 penggesek biola kat KL sentral dan yang tadah tangan mengemis kat tengah panas. Aku simpati dan hulur la sikit,cuma bila tengok tu suma,aku jadik bersyukur sangat sebab dikurniakan tempat tidur dan rehat yang lebih dari selesa bagi aku,walaupun tak la besar mana,tapi aku cuma nak keperluan aku dipenuhi,bukan kehendak yang aku turuti. *bersyukur dapat dok bilik kat kolej*

Dalam perjalanan balik,time2 da smpai kat simpang bukit Changgang je,tetiba hujan turun rintik2..tak lebat,tapi cukup lebat untuk membasahkan seluar jeans aku yang aku baru basuh semalam ni,,adeh..dan aku meredah hujan sepanjang sekilometer ke kolej aku,sangat cool~ Dan sepanjang dalam perjalanan tu,aku berbisik dalam hati aku..

"I'm proud to be lone ranger,yeahh~"
This the way I enjoy my travel,my adventure~

1 comment:

Fakaruleo Asael Azimovich said...

hari yg kite kluar bli tiket nak g ipoh tu, aku pon kene jugak..syiall punye black..keje nak pau

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...